Webinarium kommer att genomförs vid tre tillfällen under hösten av Koloniträdgårdsförbundet via Teams.
Vi träffas i Björklunden och ser på föreläsningen tillsammans. Enkel fika kaffe och en kaka.
Den som vill kan betala en peng till fikat på plats.
Onsdag 24/9 kl 18.00 - Beredskap på kolonilotten kl 18.00
Vilken roll spelar det egna odlandet för framtidens livsmedelsberedskap och vad kan vi lära från historien? Hör vår redaktör Ulrika Flodin Furås berätta mer.
Våra koloniträdgårdar är en viktig del av staden och har spelat en avgörande roll för matberedskapen under historiska kriser. I juni 1917 var Sverige bara timmar från en revolution. Det rådde hungersnöd och potatiskravaller, storstädernas invånare svalt och var förbannade. Stockholms koloniförening skapade potatislotter för att Stockholmarna skulle få mat. Koloniföreningens bägge Annor, Lindhagen och Åbergsson, spelade en central roll i detta arbete. Även under andra världskrigets beredskap var koloniträdgårdarna centrala i matförsörjningen.
Vecka 39 2024 arrangeras beredskapsveckan i flera svenska kommuner under temat ”Sätt igång” på initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Vi på Koloniträdgårdsförbundet vill att fler ska reflektera över lotternas betydelse och hur vi kan stärka vår beredskap genom att odla själva. Vilken roll spelar det egna odlandet för framtidens livsmedelsberedskap och vad kan vi lära från historien?
Torsdag 17/10 kl 18.00 - Odla kallt med Farbror Grön
Farbror Grön berättar om fördelarna med att odla kallt och delar med sig av sina bästa tips.
Förläng säsongen och hinn med tre skördar! Det är möjligt om man sår på vintern eller tidigt på våren. Då är fröerna på plats och redo att gro så snart de kan. Det förenklar också odlingen eftersom förkultivering och avhärdning inte behövs. Farbror Grön berättar om fördelarna med att odla kallt och delar med sig av sina bästa tips.
Onsdag 20/11 Fruktträd på liten yta
Finns det lämpliga småväxta fruktträd för en koloniträdgård? Hur ska man göra för att få plats? Sven Plasgård, erfaren pomolog ger sina bästa tips.
Hur ska du göra för att få plats med fruktträd på en liten yta? Bli inspirerad att testa spaljéring och lär dig hur du kan bygga upp olika former av friväxande och mot mur/vägg/plank växande fruktträdsspaljéer. Tips på lämpliga småväxta fruktträd utlovas och vad du ska tänka på vid inköp samt en mängd andra användbara råd om hur du lyckas med fruktodling när ytan är begränsad.
Anmäl dig/er till styrelsen@ostrasommarstaden.se senast 2 dagar före respektive föreläsning.